1. CESTA

Už v detstve Francesca Molinariho k golfu priviedol jeho otec a často trénoval spolu so starším bratom Eduardom. Obaja mali medzi sebou priateľskú rivalitu, ktorá ich motivovala k zlepšovaniu. Francesco bol známy svojou húževnatosťou a neúnavným tréningom, dokonca aj v zime, keď iní hráči nehrávali. Profesionálom sa stal v svojich 22 rokoch a prvý veľký úspech prišiel o 2 roky neskôr, keď vyhral Italian Open. Jeho najväčší triumf dosiahol ako 36-ročný, keď sa stal prvým talianskym víťazom major turnaja na The Open Championship. V tom istom roku sa stal hviezdou Ryder Cupu, kde získal všetkých päť bodov pre európsky tím.

Greg Norman s golfom začal až v 15 rokoch, keď robil caddyho svojej matke. Pracoval ako asistent profesionála, kde opravoval golfové palice a trénoval pred a po práci. Rýchlo sa do hry zamiloval a o dva roky mal scratch handicap. Napriek otcovej túžbe po inej kariére sa rozhodol pre golf. V roku 1976 ako 21-ročný vyhral Westlake Classic, čím odštartoval svoju kariéru. Stal sa svetovou jednotkou s 88 profesionálnymi víťazstvami vrátane dvoch titulov na The Open v rokoch 1986 a 1993. Aj keď prežil ťažké chvíle, ako prehru na Masters 1996, jeho prezývka “The Great White Shark” symbolizuje jeho odvahu a odhodlanie.

Bubba Watson napísal jeden z najzaujímavejších a kurióznych príbehov o tom, ako sa golfista dostal k tomuto športu. Na rozdiel od mnohých profesionálnych golfistov, Bubba nikdy nemal formálneho trénera golfu. Ako dieťa sa učil hrať golf sám, pomocou starých golfových palíc, ktoré našiel v garáži. Trávil čas na dvore svojho domu, kde experimentoval s rôznymi švihmi a technikami, čo je dosť netradičný spôsob výučby v tomto športe. Watsonova schopnosť vytvárať neortodoxné údery a improvizovať na ihrisku sa stala jeho charakteristickou črtou. Jeho nezvyčajný prístup ho priviedol až k dvom víťazstvám na Masters Tournament (2012 a 2014). Bubba je známy svojou kreativitou a tým, že si vytvára vlastné štýly hry, čím sa odlišuje od tradičných golfistov, ktorí sa učia hru podľa učebníc a pod vedením profesionálnych trénerov.

Keď mal Rory McIlroy len dva roky, otec mu daroval plastovú golfovú palicu a Rory sa zamiloval do hry natoľko, že dokonca spal s palicou vedľa postele. Rodinná legenda hovorí, že Rory už v troch rokoch dokázal odpáliť loptičku do sušičky na prádlo, čo demonštrovalo jeho prirodzený talent. Tento nezvyčajný začiatok ho nakoniec priviedol k tomu, že sa stal jedným z najlepších golfistov sveta, s viacerými víťazstvami na major turnajoch a titulu svetovej jednotky.

Viktor Hovland sa začal zaujímať o golf v detstve, keď jeho otec priniesol domov sadu golfových palíc z USA. Viktor bol vtedy ešte len dieťa a o golfe vedel veľmi málo. Sám sa učil techniku hry tým, že sledoval videá na YouTube, kde študoval švihy a stratégie profesionálnych hráčov. Tento nezvyčajný spôsob výučby mu pomohol rýchlo zlepšiť svoje schopnosti. Aj napriek tomu, že pochádza z krajiny, kde golf nie je najpopulárnejším športom, sa Viktor Hovland vypracoval medzi najlepších hráčov sveta. V roku 2019 sa stal prvým nórskym víťazom na turnaji PGA Tour a odvtedy sa etabloval ako jeden z najlepších mladých talentov v profesionálnom golfe.

Brooks Koepka bol odmalička vášnivým hráčom baseballu a golf ho zaujímal len okrajovo. Až keď utrpel autonehodu, ktorá mu zabránila pokračovať v kontaktných športoch, rozhodol sa sústrediť na golf. V tom čase mal už 13 rokov, čo je v porovnaní s inými elitnými hráčmi relatívne neskoro. Brooks sa však v golfe rýchlo zlepšoval a nakoniec sa rozhodol pokračovať v tejto ceste na univerzite na Florida State. Jeho neskorý začiatok ho neodradil, práve naopak, stal sa jedným z najdominantnejších hráčov svojej generácie. Brooks Koepka má na konte štyri major tituly, vrátane víťazstiev na US Open a PGA Championship, a v rokoch 2018 a 2019 bol svetovou jednotkou.

Ian Poulter sa začal golfu venovať až v tínedžerskom veku. Predtým sa sústredil skôr na futbal a iné športy. V začiatkoch svojej golfovej kariéry pracoval v proshope, kde predával golfové vybavenie, a popri práci sa učil zlepšovať svoju hru. Hoci sa k športu dostal neskôr, vďaka svojmu odhodlaniu a tvrdému tréningu sa dokázal prepracovať medzi najlepších hráčov sveta. Ian sa stal kľúčovým hráčom európskeho Ryder Cupového tímu, najmä v roku 2012 počas „Miracle at Medinah“. Má tiež 12 víťazstiev na European Tour, 3 na PGA Tour vrátane WGC-Accenture Match Play Championship v roku 2010 a pravidelne sa umiestňoval v top 10 na major turnajoch.

Čo sa môžeme z týchto príbehov naučiť?

Každá cesta je jedinečná a neexistuje jediný správny spôsob, ako dosiahnuť úspech. Nemali by sme sa snažiť niekoho kopírovať, ale skôr sa inšpirovať ostatnými a využívať každú príležitosť na písanie vlastného príbehu.

Porovnávanie sa s ostatnými môže byť pascou, pretože každý má inú minulosť a skúsenosti. Prijmite svoju jedinečnú cestu a vytvorte si vlastnú históriu.